Polisin hurda bilgisayarlarına istihbarat el koydu!

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Kasım 2007 07:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü birimlerince kullanılan ekonomik ömrünü doldurmuş ya da arızası giderilemediğinden kullanılamayan bilgisayar harddisklerinin Hurda Kanunu (HEK) kapsamında satışı durduruldu.

Hard diskleri satın alanların bunları çözme ihtimaline karşı polisin işe yaramayan tüm hard disklerine İstihbarat Başkanlığı el koydu.

Poliste işlevini yitiren bilgisayar parçalarının satışına Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal el koydu. Köksal, polis birimlerinde kullanılan hard disklerin silinmesine rağmen başka ellere geçmesini sakıncalı buldu. Emniyet Genel Müdürü, yayımladığı bir genelge ile 81 ilde işlevini yitiren tüm hard disklerin Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'nda toplanması talimatını verdi. Bu yönde genelge yayımlanmasına hurdaya ayrılan bazı bilgisayar parçalarının ihale ile satışa çıkarılması sebep oldu. Polise gelir sağlamak için yapılan ihalede hard disklerin de satışa çıkmasına Emniyet İstihbaratı müdahale etti. Bazı kişilerin polise ait hard disklerin de bulunduğu bilgisayar parçalarını satın alabilmek amacıyla özel çaba sarf ettiğini belirleyen İstihbarat Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürü'nü uyardı.

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, 81 il emniyet müdürlüğüne gönderdiği genelgede, hurdaya ayrılan masaüstü, dizüstü ve sunucu bilgisayarlara ait bilgi saklama ünitelerinin (sabit disk, harici disk, bellek, hafıza kartı vb.) satıldığında ihaleyi alanların niyetlerinin bilinmediğine dikkat çekti. Genelgede, "Hard diskleri alan kişi ya da kuruluşların bunları ne amaçla kullanacakları, nasıl değerlendirecekleri veya değerlendirilmesi amacıyla, kimlere devredecekleri bilinemeyeceği için bilgi güvenliği açısından satış işlemine tabi tutulmaması gerekmektedir." denildi. Oğuz Kağan Köksal, hurdaya ayrılacak bilgisayar hafızalarının kayıtlardan düşüldükten sonra görevli nezaretinde tutanak ile İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na teslim edilmesi talimatını verdi. Genelgeye göre İstihbarat Dairesi Başkanlığı tarafından bilgi saklama ünitelerine ait bir arşiv oluşturulacak. Bu arşivden polis teşkilatının teşkilatın ihtiyaç duyulan birimlerince bilgi kurtarma, olayların çözümlenmesi, bu ünitelere ait parçaların kullanılması ve eğitim amaçlı değerlendirilmesi sağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber